Challenges On Tight Block Near Beach

Challenges On Tight Block Near Beach

 

An easy walk from the ocean’s edge, this North Coogee home ticked all the boxes when it came to suiting the owner’s brief for an easy-maintenance, modern coastal-inspired home. Andrew and Josie Black asked Broadway Homes to design and build a two-storey home for their 311sqm block in the North Coogee development and said they loved the result. “We wanted a beach house feel, a nice flowing design and a layout that was geared for outdoor entertaining,” he said. Broadway Homes sales and marketing manager Peter Gobetti said the site came with challenges yet all was overcome to create a spacious four bedroom, three-bathroom home with three living areas on the tight block.

“Being a boutique beachside development, the developer’s building restrictions were quite strict with regard to setbacks, site coverage and overall themes,” he said. Part of the council guidelines required that the front of the home sit on the boundary lines to give the unified townhouse feel the streetscape required, while the back of the home needed to taper off and away from the boundary walls. Mr Gobetti said the build time frame was one year and the clients completed the finishing items to the home, including the landscaping, in September. “The guidelines were to capture a nice coastal design incorporating a skillion-roof style and large balcony to optimise ocean views,” he said.

“The finish to the front elevation to tie in with the side and back of the home allowed the clients to create a few themes that incorporate colour, brightness and a beach feel,” Mr Gobetti said the elevation was a stand-out feature. “The house features a striking skillion-roofed elevation, external acrylic textured render, the use of stone cladding and a large front pivot door,” he said. We would classify the style as urban beach house.” Mrs Black designed the interiors, choosing a neutral colour palette throughout with white stone benchtops, Spanish porcelain tile floors and tiles in the ensuite that mimic the look of whitewashed timber.

A large timber-and-glass pivot door opens on to the entry foyer off which lie an office and guest suite. The entry foyer flows into the heart of the home. The open-plan kitchen, living and dining area wraps around the covered alfresco entertaining area in an L-shape. Extra-height internal doors enhance the feeling of space. Commercial grade stacking doors help fill the room with natural light and achieve the indoor-outdoor connection the Blacks wanted.

In the all-white kitchen are expanses of QStone benches, including a central island bench with waterfall ends, teamed with glass white cabinets and concrete pendant lights. Mr Gobetti said the kitchen had another beautiful feature in the extra-long splashback window, designed to be an eye-catching feature that floods the work space with natural light. The window will eventually overlook a lush wall of greenery. The covered alfresco area overlooks the garden with built-in seating, outdoor shower and feature rock wall. The house has a double garage off a right of way.

The staircase winds to an open-plan sitting area. The room has a light, open feel with a raking ceiling, glass balustrading and access to a front balcony with ocean views and a cedar-lined ceiling. The design allows for a void above the entry door that gives a feeling of light and space the moment one walks into the home. Comfort Plus Low-e glazing was used to all windows. As well as the sitting area, the upstairs has two minor bedrooms, a family bathroom, linen storage and the main suite with access to the balcony. Mr Gobetti said the main suite was a highlight. “It’s a resort-style main suite featuring a freestanding bath, bench-mounted basins and Velux roof windows above the bath,” he said.

- The Sunday Times

Enquire