Narrow Lot Offered Broad Appeal

Narrow Lot Offered Broad Appeal

On-trend materials, a clever light-filled design and a striking elevation see this 7.6m-wide West Leederville home stand proud as a great example of narrow-lot living. Originally the owners spotted the slim 307sqm block and saw it as a great chance for near-city living – but the site didn’t come without drawbacks. Built to abut another narrow-lot home on the north side removed the chance for any north-facing windows.

The site also sloped upwards to the read. Rather than be daunted by the drawbacks, builder Broadway Homes used the site to its advantage, masterfully capturing and reflecting natural light while creating street presence.“We studied the slope of the block initially at design stage and then planned the living areas around the slope to follow the core design brief from the client,” sales and marketing manager Peter Gobetti said. “We also took advantage of the slope of the block to create an impressive street presence.

“We used different materials and textures to create an interesting elevation as the block size limited the possibility of pushing back walls to create depth.” Rising high above the street, the elevation is given depth through to a mixture of white acrylic render against black window frames, polished plaster and timber-look tiles. A contemporary urban look is immediately evident upon entry with striking recycled brick double-height wall complement by an off-form concrete, glass and stainless-steel staircase. The roughness of the brick is offset by sleek silver travertine floor tiles and the warmth of inbuilt Alpikord walnut veneer cabinetry.

The urban feel extends to the main communal space, where an open-plan kitchen, dining and living room blends seamlessly to an east-facing alfresco area and lisped backyard. The alfresco area is serviced by an outdoor kitchen and overlooks a small garden space, book-ended by a rear right-of-way double garage with a large loft for storage.Inside, a striking Quartzite stone island bench and splashback are the star of the luxury kitchen. Highlight windows along the south side and a large skylight above the dining room allow the living space to be filled with light.

The owners asked Broadway Homes for a floor plan with separate living zones upstairs and downstairs where privacy could be maintained while still maintaining an open feel.To this end, along with the open-plan main living area, a second living space currently used as a children’s activity room is located at the front of the home with a view of the street via a frameless-glass corner window.An open study is outside the main suite upstairs, allowing privacy for study time.

The main suit sits at the rear of the home with floor-to-ceiling opaque glass filtering light into the space.   A walk-in-robe and ensuite with sleek grey tiles, Quartzite stone vanity top, walnut veneer and matt black Vito Bertoni tapware make for a luxurious and modern feel.Two children’s bedrooms and a family bathroom finish the upstairs floor plan. Thermal glazing has been used downstairs, while acoustic glazing is used upstairs for improvements in the energy efficiency and noise stability. The home also has solar panels. 

                                                                                                                               - The Weekend West

Enquire